Bruger du tid på self-care i en travl hverdag?

mand stående på en sten ved stranden

Self-Care eller egenomsorg, på dansk, bliver ofte undervurderet og måske enda set lidt ned på, opfattet som tidsspil eller som desserten, jeg aldrig når at smage, fordi der er så meget andet jeg skal nå forinden… Vi vil til enhver tid skrive under på, at omsorg for andre er vigtig, men egenomsorg er simpelthen noget mange “fuldblods” omsorgspersoner udskyder og udskyder og udskyder …. indtil de er for trætte til det. Når vi glemmer at lade vores egne batterier op dag efter dag, år efter år, så kan vi med tiden opleve en følelse af udmattethed og udbrændthed. Vi har snigende mistet vores energioverskud og vores trivsel daler. Det sker typisk, når vi er i dén livsfase hvor vi oftest har allermest travlt, forældrefasen, hvor vi har gang i karrieren og samtidigt er forældre med ansvar for børn, familie, hus, økonomi, etc. Det er vigtigt at vi som omsorgspersoner med ansvar både for familie og arbejde, íkke lader det komme så langt. For når det sker, at vores energibatteri føles næsten helt udtømt, så bliver det så meget mere besværligt at fylde det op igen og vi skal pludseligt rationere den lille smule energi vi har tilbage for ikke at brænde helt ud.

Vores energipotentiale må ses som en beholder, et batteri eller en konto der skal fyldes med jævne mellemrum. Hvis vi udelukkende tager fra den, giver ud af den, vil beholdingen reduceres og på tidspunkt er der kun meget lidt tilbage. Det er dér hvor vi føler, at vi mangler det fornødne overskud og livsglæden er ved at dale. Ligesom vores mobiltelefoner skal lades op med jævne mellemrum, så skal vores indre batteri også lades op dagligt eller jævnligt. Vi brænder vores lys i begge ender, hvis vi kun giver omsorg til alle andre, men ikke til os selv. Vi er lige så værdige og værdifulde som alle andre omkring os og det er via egenomsorg, at vi værdsætter os selv og også belønner vores indsats.

bord med stearinlys, røgelse og nogle perler

Der vil være livsafsnit, hvor vi reelt er (eller føler vi er) uundværlige for eksempel for vores børn, for syge eller gamle familiemedlemmer eller for firmaets vækst og kundernes tilfredshed. Netop når vi syntes, at andre har brug for os og vi har alt for meget om ørerne, er det tid til at etablere små og større pusterum hvor vi kan praktisere egenomsorg. Det kan være en god start at standse op og tage 5-10 dybe og bevidste vejrtrækninger hvor skulderne får lov til at sænke sig. Eller vi kan tage turen fra kontor til frokoststue eller fra arbejdet til hjemmet i et bevidst langsomt og roligt tempo, måske med en lille omvej hvor vi kommer forbi et grønt areal, hvor vi et øjeblik kan standse op og mærke vind og vejr eller lytte til fuglene. Og efter en lang dag med mange forpligtelser, kan det være godt at standse op og mærke efter: Hvad har jeg brug for lige nu for at restituere? Har jeg brug for at bevæge mig ud i det frie eller trænger jeg til at sidde stille med en kop te? Har jeg brug for at lukke øjnene og lytte til god musik eller bare mærke 5 minutters stilhed? Hvordan kan jeg finde ro og ny energi indeni?

Tillad dig at etablere disse små pusterum, der hvor det passer ind i din hverdag. Værn om dem og fyld dem med det der giver dig energi, ro, glæde, balance... Børn behøves ikke at være nogen forhindring i at finde ro. Jeg har i tidens løb haft klienter der har lyttet til min Mindfulness CD sammen med deres (også ofte lidt stressede) børn, faktisk helt ned til 5 års alderen. Der findes også guidede fantasirejser til børn, som forældrene også udmærket kan slappe af til.

Når du lader dine batterier op dagligt, bliver du meget mere langtidsholdbar og modstandsdygtig, så du også i morgen og mange år frem kan klare udfordringer og har overskud til at give noget af dig selv til andre. 

Husk at tage vare på dig selv.

Du kan ikke skænke fra et tomt bæger.